Őskori festékbánya felfedező geotúra

A Malom-völgyből vadregényes tájakon jutunk el a lovasi őskori festékbányához, ami egyedülálló a maga nemében, hasonlóra csak néhány helyen leltek a világon.

1951-ben a 71-es főutat és Veszprémet összekötő főutat (73-as) kezdték építeni, ehhez a legközelebbi murvabányát, a lovasi „mackói” bányát nyitották meg, innen szállították az útépítéshez szükséges dolomitot. A murva bányászata során a munkások szokatlanul nagy és érdekes állatcsontokat találtak egy szintén feltűnő színezetű és finomságú, úgynevezett földfesték gödörben….

Időpont: 2018. október 13.

Helyszín: Lovas Kikötő, Felsőörs, Lovas Kikötő, Lovas faluház festékbánya kiállítás

Ár: felnőtt: 1400 Ft, gyerek: 800 Ft (Az ár tartalmazza a túravezetés árát, továbbá felnőttek számára egy kávé, vagy egy üveg sör, vagy egy dl bor fogyasztását a borvidék egyik jellegzetes borából. Gyerekeknek egy üveg üdítő, vagy házi szörp fogyasztását.).

Találkozó időpontja: 2018. október 13. 11.40 indulás 12:00
Találkozó helye: Lovas, Lovas Kikötő kávézó (Fő u. 19.)
Távolság: 12 km
Túra ideje: 5 óra
Geotúra-vezető: Sárdy Julianna (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)
Nehézségi fok: közepes

Előzetes jelentkezés szükséges az esemény bejegyzésben, vagy Lovas Kikötő e-mailjén (lovaskikoto@gmail.com), vagy telefonon (0630 235-5490) október 12. délutánig.
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!

Szeretettel várunk mindenkit!

 

 

 

Lovas – Malom-völgy – Felsőörs – Lovas geotúra

Időpont: 2018. április 1.

Helyszín: Lovas, Felsőörs

Ár: felnőtt: 1350 FT, gyerek: 800 FT (Az ár tartalmazza a túravezetés árát, továbbá felnőttek számára egy kávé, vagy egy üveg sör, vagy egy dl bor fogyasztását a borvidék egyik jellegzetes borából. Gyerekeknek egy üveg üdítő, vagy házi szörp fogyasztását.).

Találkozó időpontja: 2018.04.01 13:30, indulás 14.00

Találkozó helye: Lovas, Lovas Kikötő kávézó (Fő u. 19.)

Távolság:  6 km

Túra ideje: 3,5 óra

Geotúra-vezető: Sárdy Julianna (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság túravezetője)

Nehézségi fok: könnyű

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Lovas Kikötő programja a 2014. Év Földtani Értékét célozza meg. A Felsőörs földtani értékeihez vezető geotúra keretében a vadregényes táj és a kultúrtörténeti értékek bemutatása egyaránt szerepel.

A Lovas Kikötőből a Malom-völgybe vesszük be magunkat, ahol a patak mentén erdei környezetben az Európa hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényhez megyünk, ízelítőt kapva a 200–250 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tengeröböl világából.

Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres „vörös templomnál”szakítjuk meg, ami kultúrtörténeti jelentőségén túl meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül. Innen a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk, ahol a „mészkőborda”. tetejéről a mély szurdokra tekintünk.

Leereszkedve a völgybe elhaladunk a Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett, a völgy másik oldalán érkezünk vissza Lovasra.

Az italok elfogyasztására a túra előtt és után is van lehetőség.

Nagy szeretettel várunk mindenkit!

Előzetes jelentkezés szükséges a Lovas Kikötő e-mailjén (lovaskikoto@gmail.com) vagy telefonon (0630 235-5490) március 31. délutánig, illetve a Facebook oldalunkon megadott esemény “résztvevői” jelölésénél!
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!