2019. október 13. Kalóz napi túrák a Lovas Kikötőben

Kalózos túrák a Balaton-felvidék hegyeit, völgyeit, kikötőit és kocsmáit érintve.
Távok:
40 km
25 km
10 km
6 km
1,5 km

A túra bázisa, azaz rajtcélja a Lovasi Kikötőben lesz.

Minden táv körtúra és része az ÉDK sorozatnak.

2019. április

Keresztek nyomában hegyen—völgyön át

A húsvéti hétvégén, szombaton „Keresztek nyomában hegyen—völgyön át” elnevezésű túrát indítunk a Lovas Kikötőből.
Kultúrtörténeti és természeti felfedezéseinket szeretnénk átadni Nektek úgy, hogy ezennel a Lovason és környékén a nehezen felfedezhető/ rejtőzködő keresztek túránk főbb állomásai. A túra a Lovas Kikötőből indul, ahonnan a lovasi Öreghegy tetejéig megyünk. Onnan a tavaszi erdőben Malom-völgybe szállunk, majd a Kerek erdőn át a Kis-hegy északi oldaláról térünk vissza Lovasra.

Kilenc kő- és fakereszt mentén halad utunk, amiből az utolsó fekve, törötten
fekszik Lovason.

A túrát Sárdy Júlianna a Balaton Felvidék Nemzeti Park munkatársa vezeti.
Táv: 4,5 km
Nehézségi foka: könnyű
Időtartama: 4 óra
Időpontja: 2019. április 20. 10.00- 14.00
A túra 10 fő jelentkezése esetén indul és előzetes regisztrációhoz kötött a lovaskikoto@gmail.com címre írt levéllel vagy 0036302355490 számra küldött sms-sel. A Facebookon való „részt veszek” nem minősül jelentkezésnek.
Részvételi díj felnőtteknek 1500 Ft, gyerekeknek 900 Ft. A túra díja egy forró ital/üveg sör/fröcss vagy üdítő árát tartalmazza, ami a túra előtt vagy azt követően a Lovas Kikötőben lefogyasztható.

Várunk Titeket szeretettel!

Őskori festékbánya felfedező geotúra

A Malom-völgyből vadregényes tájakon jutunk el a lovasi őskori festékbányához, ami egyedülálló a maga nemében, hasonlóra csak néhány helyen leltek a világon.

1951-ben a 71-es főutat és Veszprémet összekötő főutat (73-as) kezdték építeni, ehhez a legközelebbi murvabányát, a lovasi „mackói” bányát nyitották meg, innen szállították az útépítéshez szükséges dolomitot. A murva bányászata során a munkások szokatlanul nagy és érdekes állatcsontokat találtak egy szintén feltűnő színezetű és finomságú, úgynevezett földfesték gödörben….

Időpont: 2018. október 13.

Helyszín: Lovas Kikötő, Felsőörs, Lovas Kikötő, Lovas faluház festékbánya kiállítás

Ár: felnőtt: 1400 Ft, gyerek: 800 Ft (Az ár tartalmazza a túravezetés árát, továbbá felnőttek számára egy kávé, vagy egy üveg sör, vagy egy dl bor fogyasztását a borvidék egyik jellegzetes borából. Gyerekeknek egy üveg üdítő, vagy házi szörp fogyasztását.).

Találkozó időpontja: 2018. október 13. 11.40 indulás 12:00
Találkozó helye: Lovas, Lovas Kikötő kávézó (Fő u. 19.)
Távolság: 12 km
Túra ideje: 5 óra
Geotúra-vezető: Sárdy Julianna (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)
Nehézségi fok: közepes

Előzetes jelentkezés szükséges az esemény bejegyzésben, vagy Lovas Kikötő e-mailjén (lovaskikoto@gmail.com), vagy telefonon (0630 235-5490) október 12. délutánig.
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!

Szeretettel várunk mindenkit!

 

 

 

Lovas – Malom-völgy – Felsőörs – Lovas geotúra

Időpont: 2018. április 1.

Helyszín: Lovas, Felsőörs

Ár: felnőtt: 1350 FT, gyerek: 800 FT (Az ár tartalmazza a túravezetés árát, továbbá felnőttek számára egy kávé, vagy egy üveg sör, vagy egy dl bor fogyasztását a borvidék egyik jellegzetes borából. Gyerekeknek egy üveg üdítő, vagy házi szörp fogyasztását.).

Találkozó időpontja: 2018.04.01 13:30, indulás 14.00

Találkozó helye: Lovas, Lovas Kikötő kávézó (Fő u. 19.)

Távolság:  6 km

Túra ideje: 3,5 óra

Geotúra-vezető: Sárdy Julianna (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság túravezetője)

Nehézségi fok: könnyű

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Lovas Kikötő programja a 2014. Év Földtani Értékét célozza meg. A Felsőörs földtani értékeihez vezető geotúra keretében a vadregényes táj és a kultúrtörténeti értékek bemutatása egyaránt szerepel.

A Lovas Kikötőből a Malom-völgybe vesszük be magunkat, ahol a patak mentén erdei környezetben az Európa hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényhez megyünk, ízelítőt kapva a 200–250 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tengeröböl világából.

Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres „vörös templomnál”szakítjuk meg, ami kultúrtörténeti jelentőségén túl meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül. Innen a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk, ahol a „mészkőborda”. tetejéről a mély szurdokra tekintünk.

Leereszkedve a völgybe elhaladunk a Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett, a völgy másik oldalán érkezünk vissza Lovasra.

Az italok elfogyasztására a túra előtt és után is van lehetőség.

Nagy szeretettel várunk mindenkit!

Előzetes jelentkezés szükséges a Lovas Kikötő e-mailjén (lovaskikoto@gmail.com) vagy telefonon (0630 235-5490) március 31. délutánig, illetve a Facebook oldalunkon megadott esemény “résztvevői” jelölésénél!
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!